petak, 10. travnja 2015.

Kritički prikaz knjige

Roman "Soba košmara: Zovem se zlo" od autora R. L. Stine-a nas izvodi iz bezbjednog, ugodnog svijeta kakvog poznajemo u svijet straha i prestavljenih krikova. Pisac nas upoznaje sa Maggie O'Connor, koja je stidljiva, dobra djevojka, nesvjesna zla koje ju je zaposjelo i koje ju kasnije sve više udaljava od prijatelja i dobronamjernih ljudi. Poželimo Maggie sretan rođendan, jer njena rođendanska proslava u gatarinom šatoru neće dugo trajati. Maggie je nesvjesna da je ušla u sobu košmara, vješto prikrivenu u gatarinom šatoru. Jezive stvari koje su joj išle u susret poslije tog zlokobnog rođendana, susreta sa proročicom i saznanja da je u nju ušla neka zla sila, Maggie izluđuju i ona postaje introvertna i depresivna. Pisac nam dokazuje da zlo postoji i da ima lice, te da je najstrašnije biti sam sa sobom i svojim mislima. Stine opisuje glavnog lika ove priče - Maggie, kao mladu, nevinu djevojku, nesvjesnu zla čija biva žrtva.
"Najstrašnije mjesto je vaš um!" - Ono što priču čini još strašnijom i jezivijom je način na koji nam pisac opisuje Maggie-na osjećanja i sva događanja, koja nas vode u jedan potpuno novi svijet, koji nije bezbjedan, i nama je nepoznat i misteriozan. Pisac posjeduje sposobnost da nam dočara priču, tako da nas uvede u njenu srž i da ju jednostavno doživimo. Budi u nama jezu, a i u isto vrijeme želju da saznamo šta se dalje desilo. Privlači našu pažnju, i čitajući ju, nestrpljivo čekamo da vidimo šta će se desiti, i vodi nas u nepoznato.
Ova knjiga nas uči da je strah zapravo produkt naše mašte i da je to placebo efekat. I da su stvari koje nas plaše zapravo naš proizvod i da se one nalaze negdje u našoj glavi. Jer, čudovišta ne spavaju ispod našeg kreveta, ona spavaju u našoj glavi.

33 komentara:

  1. Môže Li mi neko molim vás uradit kriticki prikaz knjige orlovi rano lete molim vas hitno mi treba za sutra

    OdgovoriIzbriši
  2. Moze li mi neko uraditi kriticki prikaz romana tvrđava(Meša Selimovic) hitno je.

    OdgovoriIzbriši